Pirinç Çubuk

Pirinç Çubuk

Metal çeşitlerinden biri olan pirinç, bakır ve çinko karışımından elde edilir ve kahverengiye benzer sarı renkli bir görüntüye sahiptir. Genelde pirinç alaşımının içinde bulunan bakır ve çinkonun yanında daha az miktarda bulunan nikel, kurşun, alüminyum, fosfor, bronz ve kalay gibi metaller de bulunmaktadır. Pirinç çubuk da bu maddelerden üretilir.

İnsanlığın, demir aletler yaparak başladığı dönemde yani M.Ö demir ve bronzun karışımından elde edilmiş pirinç çeşitleri görülmektedir. Karolenj dönemi olarak bilinen bu dönemde Roma’nın kuzey Avrupa’ da topraklarını kaybettiği dönemde kalamin pirinci olarak bilinmekteydi. Roma İmparatorluğu zamanında gemi parçalarının, kemer ve toka gibi bir çok alet ve malzemelerde kullanıldığı görülmektedir. O günlerden bu günlere kadar gelmiş ve kullanımı oldukça fazla olan bu metal çeşidinin özelliği ise dayanıklılığıdır. Pirinç metal olarak tunç kadar sert olmasından dolayı tav olmadan hiçbir işlem yapılamaz. Ayrıca pirinç alaşımının içinde bulunan maddelerin miktarına göre daha sert veya yumuşak olabilir. Buna bağlı olarak işlenebilirliği içeriğine göre kolay veya zor olabilir. Örneğin bakır maddesi soğukken çekiç ile dövülebilir. Eğer pirinç içeriğinde bakır az ise alfa pirinç kabul edilir ve cıvata pimleri gibi endüstriyel ürünlerde rahatlıkla kullanılır. Pirinç çubuklarının beta pirinç çubuk, sarı pirinç ve kırmızı pirinç çubuk gibi içeriklerine göre isimlendirilir.

Pirinç Çubukların Çeşitleri Nelerdir ?

Pirinç çubuklar çok farklı kalitede ve çeşitli normlarda üretilebilmektedir. En yaygın olarak üretilen ve kullanılan pirinç çubuk kaliteleri ms58,ms60,ms63 ve ms70 olarak isimlendirilir.

  • MS58: Bu pirinç çubuk çeşitlerinde %58 oranında bakır içerir profil ve lama kalitesini ifade eder. Genel olarak bir küçük boyuttadırlar.
  • MS60: %60 oranında bakır içeren pirinç çubukların kalitesini ifade eder.
  • MS63: Pirinç çubukları içinde %63 oranında bakır içeren materyaller bu kaliteye sahip olurlar.
  • MS70: Çoğunlukta bakır levhaların kalitesini ifade etmek için kullanılır. %70 oranın da bakır içerir.

Pirinç oranları hiçbir bakır üründe %55 oranın altına düşmez. Bunun temel sebebi ise %55 oranından az bakır oranı söz konusu olduğu zaman pirinç ürünü işlenemeyecek duruma gelir. Bundan dolayı pirinç çubuklar bu belirtilen oranın her zaman üstünde olmalıdır. Yani pirincin kolaylıkla işlenebilir ve kullanışlı bir materyal olması ve bu ürünün yaygın olarak kullanılmasının arkasında yatan sebeplerden birisidir.

Pirinç Çubukların En Çok Kullanıldığı Yerler Nelerdir ?

Pirinç çubuk ve pirinç materyalleri en fazla otomotiv sektöründe ve dekorasyon alanlarında kullanılmaktadır. Endüstri alanında ise en çok cıvata, musluk, vida, pim, kapı ve pencere kollarının üretilmesinde kullanılır. Pirinç çubukların çok fazla tercih edilmesinin sebeplerinden birisi de bu materyal kolaylıkla üretilir ve kolay şekillendirilebilir olmasıdır.