316 Kalite Paslanmaz

316 Kalite Paslanmaz

Metaller arasında paslanmaz özelliğini bünyesinde barındırdığı için çelikler bir çok alanda kullanılırlar. Üstün mekanik özelliklerle birlikte paslanmaz çelikler korozyona karşı direnç gösterirler. Farklı kalitelerde üretilerek birçok ürün çeşit elde edilmesi sağlanır. Çelikler, kullanım alanlarına göre üretilirken sahip oldukları teknik özelliklere göre şekillendirilir. Yüksek sıcaklıklarda çok iyi performans gösteren 316 Kalite Paslanmaz çelikler, sınıflarının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır. Paslanmaz çelik çeşitlerinden olan 304 ve 316 kalite çeliklerin mekanik özelliklerinin birbirine yakın olması ve nikel, krom oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. 316 kalitede bulunan paslanmaz çelikler de %16 krom ve %10 nikel bulunmaktadır. Ayrıca %2 oranında molibden bulunmaktadır. Molibden bulunması ile paslanmaz çeliklere ekstra korozyon direnci sağlamaktadır. Buna ek olarak yüksek sıcaklıklara karşı da dayanım direnci sağlamaktadır.

316 Kalite Paslanmaz Kullanım Alanları Nelerdir ?

316 Kalite Paslanmaz çelikler düşük karbon özelliği ile ön plana çıkarak diğer çeliklerden daha üstün performans sergilemektedir. Böylelikle bu tür paslanmaz çelikler aracılığı ile maksimum dayanıklılık sağlanmaktadır. Kullanım alanları açısından da oldukça fazla yere sahiptirler. Örneğin deniz suyu teçhizatlarında bu ürünler oldukça fazla kullanılmaktadır. Gıda teknolojisi ve kimyasallar dada kullanılmaktadır. Kağıt ve boya endüstrisinde, kopma dayanımı yüksek olması sebebiyle oldukça sık tercih edilirler. Gübre üretimi ve asetik asit gibi alanlarda da kullanımları mevcuttur. Çubuk, cıvata ve halatlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Dayanıklı olmasından dolayı da deniz kenarı konstrüksiyonlarında ihtiyaçlarında kullanılır. Paslanmaz çelikler işlenme şartı ile sertleştirilebilme özelliğine sahip olurlar. Farklı ebatlarda ve formlarda paslanmaz çelikler soğuk proses kapsamında işlenirler. Yüksek üretim standartlarında üretilen 316 Kalite Paslanmaz çelikler uygun fiyat ve kaliteleriyle avantaj sağlamaktadır.

Paslanma Neden Olur ?

Birçok sanayi alanında tercih edilmesinin sebeplerinden birisi olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklı olmasıdır. Bir başka özelliği de paslanmaz olmasıdır. Fakat yanlış türde veya daha az çelik kullanımından dolayı paslanma durumları oluşabilir. Örneğin paslanmaz çelikten üretilen bir mutfak bıçağının metal kısmında kullanılan bıçak zamanla paslanıp veya paslanmayacağı çelik miktarına göre değişmektedir. Paslanmaz çelik türleri birbirinden kalitelerine göre ayrılırlar. Paslanmaz çelik olarak bilinen malzemelerden üretilmiş herhangi bir ürün bu direncin üstünde olumsuz şartlara bağlı uzun süre maruz kaldığı zaman direnç kırılır ve zamanla ürünler paslanmaya başlayabilir. Paslanmaz çeliklerin paslanma sebeplerinden birisi de yanlış alanda yanlış kalite çelik kullanımıdır. Yani kullanıldığı işe uygun olmayan kaliteye sahip bir çeliğin paslanması kaçınılmaz olur. Örneğin 316 kalite paslanmaz çeliğin kullanılması gereken yerde 430 kalite çelikten üretilen çelik kullanılması durumunda zaman içinde paslanma oluşabilir. Çünkü o kalitede kullanılan bir çelik deniz suyunda uzun süre kullanıma uygun bir çelik değildir. Paslanmaya neden olan bir diğer sebep ise gözle görülmeyen ve elementlerin birbirleri ile yeteri kadar homojen olarak karışmamasıdır.