Galvaniz Şerit

Galvaniz Şerit

Galvaniz şerit (0.3mm ila 0.5mm kalınlığında, maksimum 860mm genişliğinde) üretmek için soğuk haddeleme, asitleme ve sıcak daldırma galvanizleme gibi işlemler kullanılmaktadır. İmalat hattı sene boyunca durmaksızın çalışarak imalat kapasitesi maksimum kullanılmaktadır. Şerit üretimi için dikkat gerektiren prosedürler ve teknik bilgi ve tecrübeyle imalat süreci tamamlanır. Süreç içerisinde 2 temel işlem meydana gelmektedir. Bunlar:

  1. Birinci işlem: Şerit yüzeyinin temizleme ve asitleme işlemleri ile hazır hale getirilir. Bunun temel nedeni yüzeyde mevcut bulunan pas, toz gibi maddeler galvaniz işleminde sorunlara yol açma ihtimalidir. Dolayısı ile asitleme sayesinde şerit yüzeyindeki pas, kir, toz gibi deformasyonlar rahatlıkla arındırılır.
  2. İkinci işlem: Şerit yüzeyi pürüzsüz olması için freze makinesinde işleme tabi tutulur. Ardından galvanizleme işlemi gelir. Isının ve sıcaklığın yüksek olduğu daldırma su bidonlarına daldırıp yeteri kadar bekletmek gerekir. Bu işlem esnasında zaman, sıcaklık sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Galvaniz Şerit Kullanımı

Galvaniz şerit, son yıllarda geliştirilen bir malzemedir. Bu malzeme, çelik ya da demir gibi malzemelerin yapısını korumak ve güçlendirmek amacı ile kullanılır. Bunun için de malzemenin yüzeyi ergimiş çinko ile sarılır. Ve malzeme uzun yıllar deformasyon ya da korozyona uğramadan kullanım imkânı sağlar. Bu modern malzemenin kullanıldığı sektör; hafif sanayidir ve bu sektörde oldukça yaygındır. Genel olarak:

  • Yıldırım önleyici sistemlerde
  • Elektrik akımlarına karşı güvenlik tedbirlerinde
  • Bina, yapı ve tesislerin yapım sürecinde

Kullanım alanlarının farklı olması, çeşitli şekillerde işlenmesi, müşterinin ihtiyacı vb. durumlara göre şekillenmektedir. Bu alanda teknoloji de büyük rol oynar. Teknolojinin hızlı ilerlemesi sonucunda insanların yaşam kalitesi de artmaktadır. Bu kaliteye uyum sağlayacak yeni ürünler, malzemelere ihtiyaç duyulmaya başlanmaktadır. Şerit malzemede bu ihtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Galvaniz Şerit İçin Kalite Kontrol

Galvaniz şerit malzeme müşterinin isteğine göre işlenmesi ya da kullanıldığı ortama uyarlanabilir olması nedeni ile özelleştirilebilir. Örneğin, asidin yoğun olduğu bir ortamda kullanılacaksa kullanım öncesinde (ürün işlem aşaması) asit çözeltisi ile buluşturulur. Sektörde şerit malzeme imalatı yapan yüzlerce yer olabilir. Ancak bu tür malzemeden yüksek verim almak isteniyor ise kalite standartlarını taşıması gerekir. Bu standartları taşıyıp taşımadığını anlamak için yapılan incelemeler:

  • İnceleme yapılırken ilk önce görüntüsüne bakılır. Malzeme yüzeyi parlak yapıda olması ve istenilen boyutlara sahip olduğunun ölçümü yapılır.
  • Galvaniz kaplamanın üründeki kalınlığı da önemli ve hassas ölçüm aletleri ile incelenir.
  • Yönetmelikte belirtilen test aşamaları, test yöntemleri ile nihai ürün test edilmelidir. Şerit malzemenin kullanım alanı özellikle işleme endüstrisidir. Yeni bir ürün olmasına rağmen çokça tercih edilmektedir.

Kalite standartlarının aşağısında kalan ürünler de şu şekilde anlaşılabilir; yüzey mat ve çatlaklar mevcutsa, malzeme eğilip bükülemiyorsa, piyasanın çok altındaki fiyattan satılıyorsa bu tür ürünlerden uzak durmak gerekir. Bu tür kalite özellikleri, ürünün kullanımını doğrudan etkilediği için son derece önemlidir.