Bakır Profil

Bakır Profil

Bakır; periyodik tabloda 29 numarada bulunur ve sembolü Cu dur. Adını tarihte bir çağa vermiştir. Birçok ülkede yeraltı madeni olarak oldukça fazla miktarlarda çıkarılmaktadır. Bakır çağı olarak da bilenen bu dönemde oldukça fazla kullanım alanı vardır. Kolaylıkla şekil verilebildiği için kullanım alanı da buna bağlı artış göstermektedir. O zamanlar yemek yemek için kullanılan bu maden zamanla takı için de kullanılmaya başlanmış, zamanın ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bakır profil maddesinin değeri de artmıştır. Parlak yüzeyi, kolay temizlenebilir oluşu ve hatta kolay şekil alıyor oluşu oldukça fazla tercih edilmesini sağlıyor. Paranın buluşu ile beraber madeni paraların hammaddesi de olmuştur. Kolay şekil alması hafif yapıda olması madeni para için en uygun hammadde olmasını sağlamıştır.

Bakır Profil Özellikleri

Günümüzde bakır profilin ise birçok kullanım alanı mevcuttur. İnşaat sektörünün en temel öğesidir. Bu sektörde birçok kullanım alanı mevcuttur. Elektrik kablolarının içinde yalıtımda ısıyı yansıtmak için duvarların belli bir kısmında, hatta bina temeline konulan demirleri birbirine bağlamak için bile kullanılır. Oksijen ve basınç ile karşı karşıya kaldığında herhangi bir oksitlenme yaşamadığı için paslanma denilen olayı da çok fazla yaşamamaktadır. Bu da bakır profilinin kullanım ömrünü oldukça fazla uzatmaktadır. Kolay şekil alması, ısı ile temasından hiçbir tepkime oluşmaması kullanım alanlarında çeşitlilik sağlıyor. Temizlenebilir yüzeye sahip olduğu için de mimari açıdan oldukça fazla tercih edilmektedir. Isı iletkenliği oldukça yüksek olan bakır profil malzemesinin ısı iletkenliği sayesinde birçok ısı materyalleri için de kullanılmaktadır. Saf bakır pembemsi bir yapıya sahiptir. Birkaç metal alaşımları ile birleştirildiğinde som gümüş elde edilir. Binalarda, genellikle çatı kaplamada kullanılan bakır, yeşil bakır pası oluşturmak üzere kasıtlı bir şekilde oksitlendirilir.

Bakır Profilin Kullanım Alanları

Bakır profil malzemesi birçok farklı alanda ve endüstride sıklıkla kullanılmaktadır. Bu alanlar:

  • Elektrik ve elektronik sanayi: Termik (kömür, motorin, doğalgaz, jeotermal enerji ), ve nükleer gibi bir çok enerjilerden yararlanılarak üretilen elektrik enerjisi, genellikle uzun mesafelere iletilir; şehir ve köy gibi küçük yerleşim bölgelerine, sanayi tesislerine dağıtılıp ve buralarda tüketilmektedir. Çıplak iletkenler, paralar, yalıtılmış hava hattı ve yeraltı güç kablolarında ve ek malzemelerin de elektrik enerjisi iletim ve dağıtımının başlıca elemanları olmaktadır. Yakın zamana kadar, elektrik enerji iletiminde ve dağıtımında, bakır, uygun özellikleri olması nedeni ile bu alandaki ana iletken malzemesi olmaktadır. Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilirliği ve mekaniksel özelliklerinin de iyi olduğu bir metaldir. Gümüşten sonra en iyi iletken metal bakır profildir.
  • İnşaat Sanayii: Bakır, inşaat sektöründe beton, kiriş ve yüzeylerin yapısı bakımından güçlendirilmesinde kullanılır.
  • Ulaşım Sanayii
  • Kimya
  • Kuyumculuk: Bakır profil, dünyada çok bulunan bir madde olduğu için takı yapımında da oldukça fazla kullanılır.
  • Boya sanayii

şeklinde sıralanabilir.