Galvaniz Oluklu Levha

Galvaniz Oluklu Levha

Galvaniz materyali, çeliğin 450°-455° arasında erimiş çinkonun içine daldırılarak kaplanması işlemine söylenen isimdir. Metallerin ya da seçili ürünlerin kaplanmasında kullanılır. Genellikle çinko ve demir ile güçlü bir bağ oluşturarak üç fazlı bir tabaka meydana getirir. Bu tabaka ürünün dayanıklılığını arttırdığı gibi ürünün oksijenle oksitlenmesini de engelleyerek tüketici ve üreticilerin pek çok açıdan fayda sağlamasını sağlar. Bu faydalar yanında paslanmaya karşı metalin ömrünün uzamasının sağlanması amacıyla da kullanılır. Ayrıca Galvaniz oluklu levha ile kaplanan ürüne yani metale ek olarak kromat da kaplanırsa metalin ömrünün daha da arttırılması sağlanır.

Galvaniz Oluklu Levha Kaplama İşleminden Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Galvaniz levha kaplama işleme iki şekilde gerçekleşir bazı durumlar bu saydıklarımıza her iki işlem sırasında ve sonrasında dikkat edilmelidir ki işlem verimli bir hal alsın. Galvanizin mikron değeri, malzemeye kaplandığında ki yapışkanlığında oluşan uyumluluk, deliklerindeki çapaklar, kül yapışmaları, beyaz paslar, birbirine yapışmış malzemeler gibi maddelere dikkat edilerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda metal malzeme galvanizle kaplanmaya uygun şekilde tasarlanmış olmalıdır. Çinkodaki basınç çıkış delikleri, çinko giriş delikleri oldukça bu işlemde önem teşkil eder.

Galvaniz Kaplama İşleme Süreci Nasıl Olmalıdır ?

Galvaniz işleme sürecinde yedi ana başlık çok önemlidir bunlar; yağ alma, durulama, asitle dağlama, tekrar durulama, fluxlama, kurutma, daldırma şeklindedir. Bu saydığımız maddeler daha çok büyük parçalar için geçerlidir. Galvaniz edilebilen küçük parçalar ise zincir galvanizi, ankraj galvaniz, saç galvanizi ve kaplama galvanizi gibi malzemelerden oluşur.

Galvaniz Oluklu Levha ile Kaplama Nasıl Yapılır ?

Galvaniz oluklu levha kaplama esas yöntemlere göre iki biçimde yapılmaktadır. Galvaniz levha ile kaplama yöntemlerinden ilki elektro galvaniz kaplama yöntemidir. Bu yöntemle dolu bir kazanın içine iki adet kanot ve iki adet anot elektrotu daldırılır. Anot elektronu çinkoya bağlanır aynı zamanda da kanot elektronuna da kaplanacak malzemeye yani metale bağlanır. Bu işlemden sonra pasivasyon adı verilen kaplamanın kalıcı olmasını sağlanan kimyasal işlem yapılır. Oluklu levha kaplamadaki elektro yöntemi saf çinko ile gerçekleştirilmektedir. Sıcak daldırma galvaniz yöntemine göre elektro galvaniz kaplama yönteminde galvaniz oluklu levhanın kalkma riski kesinlikle bulunmamaktadır. Bu yüzden gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Bir diğer galvaniz oluklu levha ile kaplama yöntemi olan sıcak daldırma yöntemi; bu galvaniz levha ile kaplama yöntemi malzemelerin ömrünü yaklaşık olarak 30 yıl arttırdığı bilinmektedir. Tüm çeşitlerdeki kaplama yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntem oluklu levha ile sıcak daldırma yöntemi olmuştur. Bu işlem sonrasında herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulmaz bu yüzden de bir kere yaptırılması yeterlidir. Fakat tek dezavantajı bu yöntemden sonra galvaniz levha ile kaplanmış malzemenin bir daha kaynak yapılamaz bir duruma gelmesidir.