Bakır Çubuk

Bakır Çubuk

Dünya var olduğundan günümüze kadar bir çok maden çeşidi vardır. Bakır çubuk da bu madenler arasında yer alan bakır madeni ile elde edilenlerden bir tanesidir. Bakır insanoğlunun ilk keşfettiği maden çeşitlerinden biridir ve geçmişten günümüze kadar bir çok sektörde farklı niteliklerde kullanılmaktadır. Bakır, dünyada en çok tercih edilen madenlerden biridir. Kimyasal yapısı gereği bakır periyodik tabloda metal gurubunda yer alır. Kimyasal sembolü ”Cu” ve 29 sayılı atom numarasına sahip bir elementtir. Bu madde, doğada direkt olarak kullanılabilen metalik bir yapıdadır. Doğadan elde edilebilen ve aynı zamanda geri kazanılan saf bir maddedir. Aşırı yüksek termal ve elektrik iletkenliği olan yumuşak, kolay şekillenebilen bir metal madenidir. Bakırın görüntüsü kırmızı veya kahverengi olarak bilinmektedir. Ham ve işlenmiş halde bulunan renkte değişiklik gözlemlenebilir.

Bakır Çubuğun Özellikleri Nelerdir ?

Bakır maddesinden elde edilen bakır çubuğun özellikleri arasında en bilindik olanı yüksek elektrik ve ısı iletkenliğinin olmasıdır. Genel olarak kahverengi, kırmızı veya turuncu renkte bir görüntüsü vardır. Evrende atmosfer ortamında dayanıklı olan bakır metal madeni atmosfer ortamının dışında kullanılması durumunda dayanıklılığı azalır. Bakır döküm ve kaynak işlemlerinde ise işlevsel değildir. Bakır çubuk soğuk ortamlarda daha kolay şekillendirilebilir bir yapıya sahiptir. Bunun sebebi ise bakırın fizyolojik olarak kübik yüzey merkezli kristal bir yapısı olmasındandır. Elektriği en iyi ileten element gümüş ve gümüşten sonra ise bakır bu sırayı devam ettirmektedir. Elektrik iletkenliğinde yüksek performans gösteren bakır endüstriyel alanlarda en çok tercih edilen maden olmuştur. Bakır çubuğun diğer bir özelliği ise pirinç ve bronz gibi alaşımların bileşiminde kullanılıyor olmasıdır.

Bakır Çeşitleri ve Bakır Kullanım Alanları

Bakır, günlük hayatta bir çok kez doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaktadır. Bakırı kullanmayı en çok tercih eden sektör enerji sektörüdür. Fiziksel ve kimyasal özellikleri gereği enerji sektörünün en çok tercih ettiği maden çeşidi bakırdır. Enerji sektörünün dışında ise en çok elektrik, elektronik, sanayi, inşaat, ulaşım, endüstriyel müteradif, kimya, kuyumculuk ve boya sektöründe de kullanılmaktadır.  Kullanım alanlarına göre farklı bir çok özelliği bulunan bakır çubuk paslanmaz yapısından dolayı da nakliye araçlarında ve kaplamalarda da bakır kullanılır. Ayrıca metalürjide ve bronz üretiminde de önemli bir alana sahiptir. Bu kullanım alanlarının yanı sıra telekomünikasyon sektöründe de ayrı bir kullanım yeri bulunmaktadır. Başlıca bakır çeşitleri şöyledir:

  • Çubuk
  • Tel
  • Boru
  • Rulo
  • Levha
  • Şerit
  • Lama
  • Kangal boru

Bakır çubuk genellikle bir yapı veya bir tesisin elektriksel donanımında topraklanmasını sağlamak için kullanılır. Elektrik tesisatının donanımında oluşabilecek olası yüksek gerilimlerin toprağa iletilmesi insanların, hayvanların ve de cihazların güvenliğini sağlamak amacıyla tercih edilir. Bakır topraklama çubukları bir elektrik tesisatı donanımın en mühim bileşenlerinden bir tanesidir. Doğru yöntemle ve doğru topraklamayla hem can hem de mal kaybının önlenmesi mümkündür.