Bakır Boru

Bakır Boru

Bakır borular, genellikle tesisat, ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılır. Yüksek korozyona karşı olan direnci, kolay şekillendirme ve birleştirme tekniklerinin uygulanabildiği bakır boru çeşitleri ısı iletkenliğine de sahiptir. Bütün bu özelliklere sahip olmalarından dolayı da bakır borular birçok sistem ve sektörde kullanılmaktadır. Tesisat sektörü içerisinde en fazla  %48 kalorifer tesisatları, %45 kullanım suyu, % 4 ü doğalgaz ve %3 yerden ısıtma olarak kullanılır.

Neden Bakır Boru Tercih Etmeliyiz?

Genellikle tesisatlar da yaygın olarak kullanılan boru çeşitlerini tercih etmek için önemli sebepler bulunur. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:

  1. Kullanım Kolaylığı: Bakır, metaller arasında kolay şekillendirilebilen olması dolayısı ile basit ve işleme süresi olarak oldukça kısadır. Bundan dolayı bakır borular tesisat yapımında uygulanan birleştirme tekniğinde en çok tercih edilen ve vazgeçilmez malzemedir.
  2. Korozyona Dayanıklılığı: Dış etkilerden etkilenmeyen bir metal olan bakır, en çok inşaatlarda rahatça kullanılmaktadır. Beton, alçı, çimento ve su bakır boru tesisatına zarar vermez.
  3. Geçirgenlik Özelliği: Plastik borularla yapılan tesisatlarda boru yüzeyinden geçen dolaşım suyu nedeniyle kısa sürece kullanılamaz hale gelmektedir. Bu nedenden dolayı da tesisatın ömrü kısalır. Ayrıca plastik borularda uzun süre kullanımlarda sudan dolayı bakteri, mantar ve yosun gibi istenmeyen oluşumla meydana gelir. Fakat bu durum bakır temelli tesisatlarda rastlanmaz.
  4. Bakterisit Özelliği: Bakır borular, tesisatlar da uzun süre bekleyen kullanım sularından dolayı meydana gelen bakteri ve yosun gibi oluşum durumlarında boruyu temizleyerek bu tür durumların meydana gelmesini engelleyen yapıya sahip olmaktadır.
  5. İletken Olma Özelliği: En iyi iletkenlerin başında gelen bakır, bu özelliğinden dolayı kalorifer tesisatlarında tercih edilir. Bakır borular ısıyı plastik borulara göre bin kat daha fazla iletmektedir.
  6. Sürtünme Direnci: Bakır Boru iç yüzeyleri diğer maddelerden yapılan tesisat malzemelerine göre mükemmele yakın şekilde düzgünlüktedir. Ayrıca daha küçük çaplarda daha yüksek debiler geçirebilirler. Bundan dolayı en fazla tercih edilen tesisat malzemelerinin başında gelmektedir.
  7. Basınca dayanıklılık özelliği: Bakır Boruların en önemli özelliklerinden birisi de yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda çok rahat kullanılabilir olmasıdır.
  8. Sağlam olma özelliği: Bakırın önemli özelliklerinden birisi de diğer metallere göre çekme mukavemetinin oldukça yüksek olmasıdır. Bundan dolayı da inşaatlarda meydana gelen zor şartlarda bile bakır boruların kullanılmaktadır. Örneğin ateş veya kemirgen hayvanlardan asla zarar görmezler.
  9. Genleşme özelliği: Bakır borularda genleşme katsayısı oldukça düşüktür. Hatta betonun genleşme katsayısına oldukça yakındır. Bundan dolayı da bakır borular oldukça güvenlidir. Plastik borularda meydana gelen uzama problemleri gibi problemler bakır borularda yaşanmamaktadır.
  10. Estetik Görünüm Özelliği: Bakır borular da bulunan bağlantı elemanlarının inceliği estetik görünüm açısından diğerlerine göre oldukça iyidir. Ayrıca bakır boru istenilen renge rahatlıkla boyanabilir. Daha sonra bu boyaların dökülme gibi durumlar söz konusu olmaz.

Bakır boruların tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisi de çevreye zarar vermeyen ve %100 geri kazanılan bir malzeme olmasıdır. Ayrıca bakırın endüstriyel öneminin fazla olması, elektriği gümüşten sonra en iyi iletebilen metal olması ve dünyanın bütün bölgelerinde üretilebilir olması tercih edilmesinin diğer nedenlerindendir.