Paslanmaz Rulo Şerit

Paslanmaz Rulo / Şerit

Paslanamaz rulo / şerit, ferretik paslanmaz sınıfına girmekte olup düşük karbonlu, yaklaşık %17 krom içermekte olan paslanmaz çelik kalitesine sahiptir. Isıl işleme tepkilerine ve kimyasal bileşimlerine göre sınıflandırılabilmektedir. Ferritli çelikle yüzde 0,2 den az karbon içeren ve yüzde 15-30 krom içerip sertleştirilemez, su aracılığı ile sertleştirilebilen ve yüzde olarak 10-18 arasında krom ile farklı oranlarda karbon içerebilen martensitli çelikler; yüzde 6-22 nikel, yüzde 0,25 ten az karbon ve yüzde 10-18 kromozomlu içermekte olan ostenitli çelikler. Su kullanılmadan sertleştirilebilen ostenitli çelikler dayanımı oldukça yüksek malzemelerdir.

Paslanmaz Rulo Çeşitleri

Paslanmaz rulo / şerit çeşitleri arasında 304 başta yer almaktadır. 304 çeşitler arasında en temel kalite şeklinde adlandırılmaktadır. 304 kalitenin daha düşük karbona sahip şekline 304 L denilmektedir. Bu malzeme iç yapı değişmelerine karşı oldukça dayanımı yüksek bir üründür. Dış bina cephelerinde ise yoğun olarak 316 kalite çelik tercih edilmektedir. Korozyonlara karşı önlem almak amacıyla özellikle tercih edilmektedir. 316 kalite çeliğe 316 L kalite çelikte oldukça benzemektedir. Özellikle gerilmeli korozyon ve korozyon çatlamaları söz konus olduğunda  yüksek dayanıma sahip olan 316 L tercih edilmektedir. Paslanmaz çelikler arasında en iyisi olarak da 430 kalite yer almakta olup ferritik grupta yer almaktadır.

Gıda Sektöründe Paslanamaz Rulo

Gıda sektöründe 304 kalite ürünler kullanılmaktadır. Özellikle gıda sektöründe tercih edilmelerinin temel sebebi sıhhi malzeme özelliği taşımalarıdır. Makine şaseleri, makine parçaları, karıştırıcı kısımlar gibi gıda üretim makinelerinde tercih edilmektedir. Korozyona dayanıklı ve sağlam özelliği sebebiyle de mutfak gereçlerinden olan çatal, kaşık, bıçak gibi ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır.

Paslanmaz Rulo Üretimi

Paslanamaz rulo / şerit üretimi sırasıyla aşağıda anlatıldığı gibi yapılmaktadır:

  1. Erime: Yassı mamuller grubu şeklinde tanımlandırılan rulolar öncelikle hammaddelerin yüksek sıcaklıklarda 8-12 saat arasında fırında eritilmesi yapılmaktadır. (Hammaddeler; demir cevheri, nikel özellikle de kromozom ağırlıklı olması gereklidir.)
  2. Döküm: Eriyik bir hale gelmiş olan mamul katı formların içerisine dökümü gerçekleştirilmektedir.
  3. Şekillendirme: Katı formlar olarak adlandırılan yapılar kütük, çiçek, tüp turları ve çubuk olarak adlandırılabilmektedir. Paslanmaz çeliğin bu mevcut durumundaki formuna yarı mamul denilmekte olup ısıtılarak devasa boyutlardaki silindirlerden geçer ve sıcak bir şekilde şekillendirme işlemi yapılır.
  4. Tavlama: Bu işlem malzemenin iç gerilimlerini azaltabilmek adına belirli koşullarda ısıtılıp tekrardan soğutulması işlemidir. Bu aşamada malzeme oldukça yumuşak bir hale gelmektedir.
  5. Kabuksuzlaştırma: Tavlama işleminden sonra malzemede yüzeyinde tortu birikimi meydana gelmektedir. Kabuksuzlaştırma işlemi ile bu tortunun yüzeyden temizlenmesi sağlanmaktadır. Bu aşama da asit ya da elektrik kullanılmaktadır.
  6. Kesme: Son aşama olan kesmede paslanamaz rulo / şerit belirlenen boyutlarda kesilerek kullanıma hazır bir hale getirilmektedir.
  7. Paketleme şeklinde yapılmaktadır. Bu ürünlerde en az yüzde 10,5 oranında krom bulunmalıdır. Krem oranı ve alaşımda kullanılan diğer elementler ruloların kalitesini belirlemektedir. Rulolar birbirleri üzerine sarılarak oluşturulmuş paslanmaz sac mamullerdir. Paslanmaz rulolar bu şekilde kullanılıp başka bir ürünü dönüşümü yapılmaktadır.