Alüminyum Levha

Alüminyum Levha

Demir-çelik sanayisinin bel kemiği olarak kabul edilen alüminyum levha alüminyumun haddeleme teknik ile elde edilen bir formül kullanılmaktadır. yüksek korozyon direncine sahip olup ayrıca oldukça hafif bir yapıya sahip oldukları için avantajlıdırlar. Alüminyum, doğal ortamında yumuşak ve dayanıksız bir formda bulunur. Söz konusu olan bu özellikleri sayesinde herhangi bir özellik kaybı olmaksızın sürekli bir şekilde geri dönüştürülebilmektedirler. Bu amaçla çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilmekte olan levhalar ya da plakaların yapımında kullanılmaktadırlar. Elektrik ve ısıyı uygun bir biçimde iletmesinden dolayı da birçok alanda ön planda tutulmaktadır. Söz konusu malzeme renk açısından da oldukça çeşitli olup dekoratif açılardan da çözüm sunmaktadır.

Alüminyum Levhaların Genel Özellikleri

Alüminyum işlenebilir bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra gümüşi renkte olup hafif bir metaldir. Paslanmaya karşı dirence sahip olup doğada en çok elde edilen elementlerden biridir.

  • Alüminyum doğada boksit ile birleşik halde bulunmakta olup silikat kayaların ve kireç taşlarının hava ile etkileşimi sonucu meydana gelmektedir. ,
  • Saf haliyle düşük sağlamlıkta olan alüminyum oldukça yüksek bir dayanıklılık göstermektedir.
  • Gerilebilir maddeler ile bileşen oluşturulduğu zaman doğal bir yolla sert ve ısıl işleme maruz kalabilir malzemeler ile aynı kategoriye alınmaktadır.
  • Alüminyumdan haddeleme yöntemi ile alüminyum levha elde edilmektedir. Elde edilen bu madde ise kendi başına bir sektör oluşturmaktadır. Bu materyal ile elde edilen ince yapılı ürünlere sac, kalın yapılı olanlara ise levha denilmektedir.
  • Alüminyumun atmosfer kaynaklı meydana gelen korozyonlara karşı sağlamlığı ile istenilen biçimlere kolaylıkla getirilebilmektedir.
  • Renkli anotlamayla kırmızı, mavi, siyah veya altın renkleri verebilmektedir. Tüm bu renklerin yanı sıra mat bir görünüm elde edebilmek için kazınabilir ya da parlak bir görünüm elde edebilmek için cilalanması yeterli olmaktadır.

Alüminyum Levhaların Kullanım Alanları

Alüminyum levhaların yüksek kaynak kabiliyetine sahip olmasından dolayı istenilen her biçimde kaynak yapılabilmektedir. Sac levhalar genellikle 1-10 mm arasında yer almaktadır. Otomotiv, reklam, makine, enerji ve inşaat vb. sektörlerde kullanılmaktadır. Günümüzde hafifliği sayesinde araçların yapımında kullanılan ana madde olarak görev almaktadır. Alüminyum levha genel olarak mutfak gereçlerinde, soğutucu yapımlarında ve spot ışıklarında tercih edilebilmektedir. Bu ürün kullanım alanlarına göre oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durumu ifade etmek için en uygun örnek ise denizcilik sektöründe yoğun olarak 5083 ve 5754 alaşımlar kullanılmaktadır. Diğer yandan alüminyum sektörlerinde ise 6061, 7075 ve 5083 alaşımları tercih edilmektedir.

Özel ihtiyaçlara uygun olacak bir biçimde tasarlanabilir alüminyum ürün formlarının yanı sıra alüminyum levha şeklinde de sunulabilmektedir. Alüminyum levhaların kullanım alanlarında özellikle nakliye ürünü imalatı, askeri ve havacılık endüstrileri gibi ağır hizmet uygulamalarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Alüminyum ürünlerinin bazılarının aşırı soğuk ya da sıcaklarda daha dayanıklı olabildikleri bilindiği için alüminyum levhalar uzay aracı yakıt tanklarında, jetlerin dış yüzeylerinde ayrıca depolama tanklarında da tercih edilebilmektedir. Bunun yanı sıra gemiler ve vagonlarda da kullanılabilmekte olup yapısal profillerin imalatında ya da askeri araçların zırhlarında da alüminyum levhalar kullanılabilmektedir.